Provoz DNS infrastruktury pro doménu .co.cz přechází pod AnycastDNS.cz

Společnost Gransy s.r.o. se od včerejšího dne stala poskytovatelem DNS infrastruktury pro doménu co.cz v rámci svého projektu AnycastDNS.cz. Doména co.cz je využívána především velkými zahraničními společnostmi, takže její DNS provoz je celosvětový. Nasazení Anycast DNS má tedy své opodstatnění nejen ve vyšší spolehlivosti a DDOS odolnosti, ale i pro snížení latence odpovědi z různých koutů světa.

„Přechod na anycastové řešení provozu DNS infrastruktury je logickým krokem, které jsme pro doménu .co.cz a její uživatele řešili. Dlouhodobě chceme nabídnout co nejstabilnější provoz na této doméně. Stavba a provozování vlastního řešení s pokrytím v klíčových regionech se ale pro menší domény nevyplácí. Na trhu však naštěstí existuje dostatečná konkurence mezi poskytovateli takových řešení. My jsme si v této konkurenci poskytovatelů vybrali právě řešení AnycastDNS.cz, ve kterém vidíme výrazné zlepšení doby odezvy na DNS dotazy v regionech, ze kterých přichází jejich největší počet, a dále pak samozřejmě zvýšení spolehlivosti a odolnosti oproti původnímu vlastnímu řešení“ říká Martin Semrád, CEO společnosti i-registry s.r.o.

Rozhodnutí společnosti i-registry s.r.o. využít pro provoz DNS infrastruktury služby naší společnosti nás potěšilo a jsme rádi, že přechod na naši síť proběhl hladce. Jedná se už o čtvrtý registr, kterému poskytujeme zázemí naší AnyCast sítě. Už řadu let ji budujeme a neustále vylepšujeme. Vzhledem k dlouhodobé zkušenosti s provozem a rozvojem naší sítě hlavně pro registry si od tohoto kroku slibujeme rychlý a stabilní provoz, ze kterého budou profitovat všichni uživatelé domény co.cz. Mezi další vylepšení, které na naší síti v nejbližší době plánujeme, patří její rozšíření o protokol IPv6.

o Gransy s.r.o.

Společnost Gransy s.r.o. získala v roce 2010 jako první společnost v České republice prestižní akreditaci ICANN a v současné době je akreditovaným registrátorem bezmála stovky světových registrů. V roce 2013 rozšířila své aktivity a začala budovat vlastní AnyCast síť na projektu AnycastDNS.cz. V roce 2014 rozšířila své aktivity i mimo československé teritorium a zaměřila své působení jak na západní, tak i na zajímavé východní trhy.

o AnycastDNS.CZ

Projekt AnycastDNS.cz, který vznikl v roce 2013, původně pokrýval pouze interní potřeby společnosti Gransy s.r.o., v roce 2015 však tyto potřeby přesáhl a stal se komerčním. V témže roce pak tato společnost navázala první spolupráci, a to s registrem Keni (kenic) pro koncovky (.KE, .GO.KE, .OR.KE, .CO.KE, .NE.KE, .ME.KE, .AC.KE, .SC.KE, .INFO.KE, .MOBI.KE), kde je provoz 7,5 miliónu dotazů denně. V roce 2017 byla navázána spolupráce s registrem Bosny a Hercegoviny, kde je síť využívána pro provoz koncovek (.BA, .EDU.BA, .GOV.BA, .NET.BA, .ORG.BA) s provozem kolem 10 miliónů dotazů denně. V témže roce se pak společnost dohodla s provozovatelem koncovky .RV.UA s provozem 200 tisíc dotazů denně.

O i-registry s.r.o. / .co.cz

Společnost i-registry s.r.o. je majitelem domény .co.cz a provozovatelem registru domén třetí úrovně pod .co.cz. Registrace domén probíhá pomocí akreditovaných registrátorů, kteří mají rovné podmínky při jejich registraci koncovým uživatelům. Provoz domény zajišťuje i-registry od roku 2008, kdy došlo k vyčlenění registru do samostatné společnosti ze společnosti NETWAY.CZ, která provozovala registr od roku 2002.